Melonta Turpoonjoella ja Kuivajärvellä
16.11.2021

Melonta- ja vaellusretki Tammelassa

Toteuta oma melonta- ja vaellusretki Portaan Nahkurinverstaalta Mustialan Kievariin & Wanhaan Viljamakasiiniin. Reitin varrelle kertyy yhteensä 12 km melontaa + 7 km vaellusta. Kanootit voit vuokrata Erärengiltä ja opastuspalvelut löydät Wilderness Talesin valikoimasta. Teksti ja kuvat: netammelat.fi / Katri ja Ilkka Tammela

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Ne Tammelat -blogissa, jonka Katri ja Ilkka kävivät Tammelassa retkeilemässä toukokuun 2021 lopulla. Käy katsomasssa 26.6.2021 julkaistu juttu kaikkine kuvineen blogin sivustolta.

* * *

Karttakuvasta näet toteutuneen reittimme, jossa melontareitti sinisellä (12 km) ja vaellusosuudet (7 km) punaisella. Lähtöpisteenä toimi Portaan Nahkurinverstas ja päätepisteenä Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini. Harmaalla alkuperäinen reitti, josta oikaisimme hieman sääolosuhteiden pakottamana.

Yön aikana joen rannalle oli ilmestynyt kaksi kanoottia ja paikalle saapuivat myös Wilderness Tales Tomi sekä Mustialan Kievarin Emilia Lakkinen. Kanootit oli paikalle toimittanut Erärenki Jouni Palén ja matka Nahkurinverstaalta jatkui rinkkojen kanssa vesiteitse Turpoonjokea pitkin kohti Kuivajärveä. Jossain vaiheessa oli pyhiinvaelluksen hengessä harkittu kulkuvälineeksi myös kirkkovenettä, mutta luultavasti kanootti liikkui sittenkin tottumattomissa käsissämme ketterämmin.

Melontaretkemme soljui kohti Saaren Kansanpuistoa, jossa pysähdyimme evästauolle Raanpään laavulle. Teimme vierailun myös Kaukolanharjun näkötorniin, josta avautuivat upeat maisemat Saarensalmen ylle.

Melontareittimme jatkoi kohti Pyhäjärveä, jossa rantauduimme Lamalanlahdelle. Sieltä jatkoimme matkaa patikoiden Mustialaan. Blogistamme löydät kuvia sekä tarkempia tietoja pysähdyskohteistamme.

Toteuta oma melontavaellus Tammelassa

Majoitukset: Portaan Nahkurinverstas & Mustialan Kievari ja Wanha Viljamakasiini 

Kanootit: Erärenki Jouni Palén 

Opastus: Wilderness Tales Tomi Helin 

Kuljetukset: Portaan Nahkurinverstas

Nähtävyydet: Turpoonjoki, Saaren Kansanpuisto, Kaukolanharjun näkötorni, Saarensalmi ja Tammelan kirkko

Hinta: Majoitus alkaen 45–70 euroa/yö/hlö, kanootit kuljetuksineen alkaen 80 euroa/vrk ja opastus alkaen 20 euroa/h. Pyydä tarvittaessa tarjous ruokailujen osalta.

Kysy pakettia ja lisätietoja vaellukseen: Mustialan Kievarin Emilia Lakkiselta, eräopas Tomi Heliniltä ja Portaan Nahkurinverstaan Johanna Pelto-Huikolta.

Voit yhdistää vierailuusi tutustumisen Hämeen Härkätien nähtävyyksiin Rengon ja Tammelan välillä ja viettää rentouttavan illan Portaan Nahkurinverstaalla saunoen ja leväten omissa huoneistoissa, jotka ovet muuten aiemmin toimineet nahkatehtaan työntekijöiden asuntona.

Saunomisen ystäville ehdottomia käymiskohteita ovat Ypäjällä Paijan maatilamajoituksen Menninkäisen savusauna sekä Humppilassa sijaitseva Urpolan Kartano, jonka pihapiiristä löytyy seitsemän erilaisen saunan Viikinkisauna-maailma.