Alueinfo

Lähellä Etelä-Suomen suurimpia kaupunkeja

Tammelan kunta sijaitsee Kanta-Hämeessä Forssan seudulla. Seudulle on mukavan lyhyt matka kaikista Etelä-Suomen suurimmista kaupungeista: Sekä Helsingistä, Tampereelta että Turusta ajelee alueelle enintään noin puolentoista tunnin verran. Tästä syystä seutu soveltuukin monille mainioisti myös lyhyemmän loman tai viikonlopun matkakohteeksi.

 

Luontoretkeilijän paratiisi

Seutu sijaitsee Hämeen järviylängöllä eli Tammelan ylängöllä, jonka monipuolinen luonto sisältää laajoja osin jopa erämaisia metsäalueita, soita, harjuja sekä lukuisia järviä, jokia ja lampia.

Tammelassa sijaitsevat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot ja lähialueilla on todella runsaasti myös muita luonto- ja retkikohteita.

Koska seudun retkeilyreitit ovat lyhyehköjä, ne soveltuvat hyvin päiväretkeilyyn ja myös lasten kanssa retkeilemiseen. Päivän päätteeksi voi majoittua sedulla ja saunoa, ja seuraavana päivänä aamupalan jälkeen suunnata taas uudelle reitille. 

Useimmilta alueen luontokohteilta on kuitenkin patikointiyhteys myös yli 250 km:n mittaiselle Hämeen Ilvesreitille, joten pitkätkin vaellukset Hämeen järviylängön alueella ovat mahdollisia.

Tutustu seudun luonto- ja retkikohteisiin tarkemmin täällä

 

Portaan kylä

Kulttuurimaisemia ja historiaa

Upeiden luontokohteiden lisäksi seudulla on runsain mitoin perinteikästä kulttuurimaisemaa: peltoja, pieniä kyliä ja monenlaista rakennettua kulttuuriympäristöä. Tammelassa rakennettua kulttuurimaisemaa löytyy idyllisten kylien lisäksi esimerkiksi Mustialan maatalousoppilaitoksen alueelta. Forssassa vanhan puuvillakehräämön alue on kunnostettu hienosti ja sieltä löytyvät mm. Forssan museo ja luontomuseo.

Hämeen Härkätie Turusta Hämeenlinnaan on kiemurrellut Tammelan Portaan ja Letkun kylien lävitse jvuosisatojen ajan ja nykyäänkin tien varrella on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla voi tutustua 1910-luvun metsänvartijan elämään. Koko Kanta-Hämeen alueella on lukuisia alueen historiaan ja menneisyyteen pohjautuvia tapahtumia, kuten Tammelan Hakkapeliittatapahtuma sekä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat.

Lisää tietoa seudun monista nähtävyyksistä ja käyntikohteista löytyy mm. Visit Forssaregion ja Visit Häme -sivustoilta.

Saapuminen alueelle ja alueella liikkuminen

Linja-autoyhteydet

Seudulle pääsee suorilla linja-autoyhteyksillä mm. Helsingistä, Turusta, Lahdesta, Hämeenlinnasta, Porista ja Raumalta.

Linja-autolla matka-aika Forssan linja-autoasemalle on Helsingistä vajaat 2 h, Turusta noin 1 h 20 min., Lahdesta noin 2 h, Hämeenlinnasta 45 min. ja Porista sekä Raumalta reilut 2 h.

Tammelaan saavuttaessa lähin pysäkki on matkan tarkasta päämäärästä riippuen Helsingin, Porin ja Rauman suunnilta tulevilla joko Eerikkilän, Kyynärän tai Loukun pysäkki. Portaan kylään tullessa lähimpänä on Eerikkilän pysäkki.

Turusta, Lahdesta tai Hämeenlinnasta saapuvilla Tammelan keskustaa lähimpänä on Mustialan pysäkki.

Junayhteydet

Lähimmät rautatieasemat sijaitsevat Humppilassa ja Hämeenlinnassa.

Humppilasta on matkaa Forssaan noin 20 km ja Tammelan keskustaan noin 25 km. 

Hämeenlinnasta Forssaan matkaa on noin 55 km ja Tammelan keskustaan vajaat 50 km. 

Portaan kylään tullessa matkaa Humppilasta on n. 40 km ja Hämeenlinnasta n. 50 km.

Lentokentät

Helsinki-Vantaan lentokentältä on matkaa Tammelaan noin 110 km (1 h 30 min) ja Tampere-Pirkkalan kentältä n. 90 km (1 h 20 min.)

Alueella liikkuminen

Alueen sisällä julkista liikennettä on melko vähän ja varsinkaan viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina linja-autoja ei välttämättä kulje pienempiin kyliin lainkaan. Esim. Portaan Nahkurinverstaan ja Portaan Purjehduskerhon asiakkaat voivat tilata kuljetuksia osana palvelupaketteja.

Matkailuneuvonta

Lisätietoja alueen nähtävyyksistä ja matkailupalveluista:

Visit Häme

Visit Forssa Region

 

Forssan seudun matkailuneuvonta

Koulukatu 13
30100 FORSSA
Puhelin 03 4141 5266
matkailu@forssa.fi

Avoinna ma-pe klo 8-16

 

Tammelan kunnantalon matkailuneuvonta

Hakkapeliitantie 2, 31300 Tammela
03 412 0216
tammelainfo@tammela.fi

Avoinna
Ma 10.00–16.00
Ti–pe 9.00–14.30

 

Alueen palveluita

Kaupat

Tammelan keskustasta Hakkapeliitantien varrelta löytyvät ruokakaupat S-Market ja K-market sekä Letkun kylästä Letkun Puoti. Portaan kylässä sijaitseva Kahvio Härkäposti toimii myös elintarvikekioskina.

Suurempia tavarataloja sekä erikoisliikkeitä löytyy Forssasta.

Apteekki

Tammelan keskustassa Hakkapeliitantiellä on apteekki ja Forssassa Prisma-keskuksessa kaksi sekä Kutomon alueen kauppakeskuksessa yksi.

Ravintolat

Tammelan keskustassa sijaitsevat ravintolat Cafe Tammela ja Martin Krouvi.

Eri kyliltä löytyy useampia ravintoloita, jotka ovat auki varsinkin kesäaikaan. Muina vuodenaikoina nämä ravintolat palvelevat rajoitetummin esim. viikonloppuisin. Katso lisätietoja ravintoloiden omilta sivuilta:

Keppanakellari

Kievarin Kirnu

Lounais-Hämeen Pirtti

Mustialan kievari ija wanha viljamakasiini

Portaan Nahkurinverstaan ravintola

Saaren kansanpuiston Grillikioski

Venesillan leirintäalueen kesäterassi

Forssassa on useita ympäri vuoden avoinna olevia ravintoloita ja kahviloita.