Retkeilemään

Retkellä Saaren kansanpuistossa

Retkikohteita Tammelan seudulla

Tammelassa ja sen naapurikunnissa on todella runsaasti erilaisia luontokohteita.

Tammelassa sijaitsevat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot sekä useita muita retkeilykohteita, kuten Saaren kansanpuisto ja Ruostejärven virkistysalue.

Lähes yhtä läheltä, vaikkakin naapurikuntien puolelta, löytyvät myös mm. Pääjärven virkistysalue, kirkasvetiset MelkuttimetKomion luonnonsuojelualue ja osittain Komion alueella kulkeva Poronpolku.

Hieman erityyppisiä retkikohteita löytyy Forssan kansallisesta kaupunkipuistosta, jossa monipuolinen luonto yhdistyy kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Lähes 1000 hehtaarin kokoisessa puistossa on mm. kaupunkipuistoja, uimarantoja, lintutorni, frisbeegolfrata, virkistysmetsää ja siirtolapuutarha. Puiston eri alueiden välissä virtaa Loimijoki.

Koska seudun retkeilyreitit ovat lyhyehköjä, ne soveltuvat hyvin päiväretkeilyyn ja myös lasten kanssa retkeilemiseen. Päivän päätteeksi voi majoittua lähialueella ja saunoa, ja seuraavana päivänä aamupalan jälkeen suunnata taas uudelle reitille. 

Useimmilta yllämainituilta luontokohteilta on kuitenkin patikointiyhteys myös yli 250 km:n mittaiselle Hämeen Ilvesreitille, joten pitkätkin vaellukset Hämeen järviylängön alueella ovat mahdollisia.